Zelf aan de slag - Recept: Gezond-, Heerlijk- en Betaalbaar Meergranen/Zadenbrood

2 minuut gelezen

Als Kabiz gecertificeerd HBO Leefstijlcoach draag ik uit dat alles wat ik zeg, doe, ook zelf heb ervaren, en ook zelf doe, en maak. Als ABC Leefstijlcoach is naast Adem, Beweging, ook consumptie (=voeding en drinken) een belangrijk onderdeel.

Sinds 2021 maak ik 2-maal per week ons brood zelf. Een eigen recept, dat zowel gezond, heerlijk van smaak, zeker (nog) betaalbaar is, en met bewezen resultaten (o.a stoelgang, verzadiging gedurende dag –> minder/niet snoepen tussendoor). Uiteraard voldoet aan alle “bewuste eters eisen”, o.a. :
- Spelt of Meergranen/Zadenbrood
- Lactose-vrij
- Omega 3/6 ratio
- Vezels


Recept van dit gezonde heerlijke en betaalbare Meergranen/Zadenbrood met ingredienten 1 t/m 10:

-1 Meergranen/Zadenbrood (meer betaalbaar dan Speltbrood en met dezelfde grote gezondheidsvoordelen) - 1000gr (Supermarkt)
-2 Ca 700ml lauw water
-3 Ca 25gr Olijfolie
-4 Ca 50gr Lijnzaad
-5 Ca 20-40gr Chiazaad
-6 Ca 40-60gr Psyllium (natuurlijke vezels!)
-7 Ca 50-75gr Havermout -8 Ca 10gr Edelgist
-9 Extra: extra gist indien verpakking meel GEEN gist bevat. Zelf voeg ik 7 gr gist toe ivm gezondheidsvoordelen
-10 Extra: 1x Backing Power

Bereiding:
Indien verpakking meel GEEN gist bevat!
Doe dan helft van het water (ca 300-350ml) in een maatbeker, voeg 1x theelepel suiker toe en 1xpakje (6-7gr) gist. Goed mengen en 5-10 min laten staan.
Voeg ingredienten: 1, 3, 4 t/m 8 en 10 in mengbak
Het broodblik/gietijzeren bakvorm invetten met ruim olijfolie, zodat de olie makkelijk en snel goed wordt verdeeld in de bakvorm. Hierna voeg je de olijfolie (ca 25gr) ook toe aan de mengbak.
Meng alles rustig
Voeg ingredient: 11 (na de ca 10 minuten rusten) in mengbak
Voeg meer water toe: ca 350ml (totaal: 700ml water)
Voeg geleidelijk het water tot 600ml bij het deeg. Resterende water indien nodig later toevoegen (maak deeg niet te nat) en kneed (Ik gebruik zelf een kneedmachine:KitchenAid) alles tot een soepel deeg. Meng deeg voldoende lang omdat het vocht beter wordt opgenomen en het resultaat veel beter wordt.
Indien nodig bij te droog -: meer water, en bij te nat deeg: wat meer havermout.
Haal het deeg eruit en verdeel in 1 of 2 stukken/broden (afhankelijk van broodbakvorm)
Bakvorm/Broodblikken goed invetten met olijfolie
Sinds kort maak ik gebruik van een gietijzeren broodbakvorm. Dat geeft een heerlijk oud hollands groot brood. Laat het deeg ca 2-3 uur rijzen
Oven ca 5 min opwarmen 200 graden, en vervolgens nog ca 40 min (afhankelijk van de oven (!)).
Voor een prachtig resultaat:
Vooraf buitenkant deeg met “een ei” insmeren. Eet Smakelijk !!!

Helpt u ons met aanvullingen? Van harte welkom!
Klik hiervoor: “Contact”